Wengen, één van de meest betoverende skigebieden van Zwitserland

De ligging
De Zwitserse wintersportplaatsen hebben alles wat een skiër zich maar kan wensen: majestueuze Bergen, uitmuntende skischolen, en tal van restaurants die prachtig tegen de helling liggen. Vooral het dorp Wengen dat in de buurt van de bekende hoge bergen de Jungfrau en de Eiger ligt, is erg populair bij wintersporters. Normaal heeft het dorp 1400 inwoners, maar in de winter verblijven hier tussen de 5000 en 10000 mensen. In het dorp bevinden zich 28 hotels en een jeugdherberg. Wengen is een typisch Zwitsers bergdorpje met karakteristieke huizen in chalet-stijl, en het dorp ademt een unieke en relaxte sfeer. Het feit dat Wengen een autovrij dorp is, draagt hier zeker toe bij. Interlaken is de dichtstbijzijnde stad.

© commons.wikimedia.org

Het skiën
Wengen is meer dan een gewoon wintersportplaatsje. Hoewel hier nog steeds de klassieke en traditionele Zwitserse skitraditie hoog wordt gehouden, is het skiën hier wat anders dan in het gemiddelde skioord. Wengen en het nabijgelegen Grindelwald vormen samen de skiregio Jungfrau, die bestaat uit 213 km aan gevarieerde pistes, van zeer uitdagend tot vriendelijke beginnerspistes. U vindt er zelfs een unieke freeride-piste. Kortom, in Wengen is veel te beleven voor jong en oud. De meest voorkomende pistes in de skiregio Jungfrau zijn blauw en rood, waardoor het de perfecte locatie is voor de snel voortschrijdende beginner maar ook voor de gemiddelde skiër. Bovendien zijn er voor de echte diehards genoeg pistes die worden geclassificeerd als ‘moeilijk’. Leuk om te weten is dat in Wengen elk jaar de Lauberhorn race wordt gehouden, een onderdeel van de World Cup voor skiërs. Dit evenement trekt elk jaar rond de 30000 bezoekers. Dat dit evenement hier wordt gehouden, zegt wel iets over de kwaliteit van de sneeuw.

Skiliften en treinen
Een ritje met het openbaar vervoer in de skiregio Jungfrau is een belevenis op zich. U kunt natuurlijk met de stoeltjeslift een berg op gaan. De lokale autoriteiten hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in het moderniseren van de stoeltjesliften en het uitbreiden van het aantal stoelen, zoals bij voorbeeld in het skigebied Salzegg-Wixi. U hoeft daardoor niet zo lang meer in de rij te staan. Daarnaast is het ook mogelijk de trein te pakken. In Wengen kunt u met de kabelspoortrein naar het middenstation. Verder kunt u met de trein van de Jungfraubahn helemaal naar boven naar de Jungfraujoch, het hoogste treinstation van Europa op 3454 meter hoogte.

© commons.wikimedia.org

Het Lauterbrunnental
De onaardse schoonheid van het Lauterbrunnerntal is ongekend. Het dal kenmerkt zich door steile dalranden, waar verschillende watervallen zich klaterend naar beneden storten. In dit dal bevindt zich het dorpje Wengen. De wereldberoemde schrijver J.R.R. Tolkien gebruikte het schitterende dal als inspiratiebron bij het beschrijven van Rivendell, de fictieve woonplaats van de Elfen in Midden-Aarde. Deze omgeving is zo mooi, dat u net zoals de grote schrijver ook verliefd zult worden op deze plek.