Het unieke skigebied Obertauern

Skigebied Obertauern ligt in het Salzburgerland. Dit skigebied van ruim 100 kilometer is uitstekend geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Wat opvallend is aan dit gebied is echter dat de talloze verschillende liften en pistes niet het eigendom zijn van één groot bedrijf, maar wel van elf verschillende families die het skigebied samen runnen!

© commons.wikimedia.org

Romeinse handelsroute
Achter de Oostenrijkse skigebieden zitten vaak invloedrijke families die er schatrijk door zijn geworden. Families die vroeger vooral de kost als boer verdienden en die hun koeien in de zomer lieten grazen op de grasvelden van de Alpen, behoren nu tot de meest vermogende mensen van dezelfde Alpen. Dat geldt ook voor de families die het eigendom zijn van Obertauern. Dit dorpje ligt bovenop een pas van 1740 die vroeger als handelsroute werd gebruikt door de Romeinen. Het dorpje was vroeger dan ook niet meer dan een paar boerderijen en gebouwen waar gestrande reizigers konden overnachten.

Jeugdherbergen
Vandaag de dag is het dorp volledig gericht op wintersport en toerisme. Nog steeds wonen er minder dan 300 mensen terwijl er wel plaats is voor 9000 toeristen. Alles in Obertauern is gericht op wintersport. En dat is niet zo vreemd ook, aangezien er hier van september tot juli sneeuw ligt. In het kleine stadje zijn 40 vier-sterrenhotels te vinden en ook meerdere jeugdherbergen. Daar is bewust voor gekozen om skiënde scholen en jeugd enthousiast te maken voor het gebied.

Particuliere eigenaren
De wijze waarop het skigebied van Obetauern gerund wordt, is uniek. Bij de meeste skigebieden is er spraken van een grote ‘Liftgesellschaft’ die de grond van de pistes pacht van de boeren en vervolgens alles regelt. In Obertauern werkt dat niet zo. De elf verschillende eigenaren van de grond en de pistes regelen namelijk alles zelf. De meeste beschikken over een stuk grond én liften. Daardoor is het skigebied opgedeeld in elf gedeelten. De families die hier eigenaar van zijn, werken uitstekend samen om het skigebied perfect geschikt te maken voor toeristen die hier willen wintersporten.

Familie Krings

© wikipedia.org

Het grootste stuk land en aantal liften in Obertauern behoort toe aan de familie Krings. De familie is eigenaar van zes verschillende pistes en vier moderne stoeltjesliften. Daarmee zijn ze het meest invloedrijk van het skigebied. Ze bezitten midden in het skigebied namelijk ook nog eens over een halve bergalm waar een luxe hotel is gebouwd én twee bergrestaurants. Concurrentie zal hier niet komen aangezien het hotel aan de rand van een beschermd natuurgebied staat. Tussen dit hotel en het dorp Obertauern mag er simpelweg niets meer gebouwd worden. De familie Krings heeft in de loop der jaren met slimme investeringen en goede samenwerkingen een mini-imperium opgebouwd op en rondom de pistes.

Belangrijkste families van het dorp
Door in het skigebied op wintersport te gaan ski je dus eigenlijk langs de belangrijkste families van het dorp. Het fijne is dat de families goed samenwerken zodat er een consistent en goed skigebied blijft bestaan, wat jou als wintersporter alleen maar ten goede kan komen!