Skiën in Meribel: een gids

Meribel is een onderdeel van het befaamde skigebied Les Trois Vallées in hartje Frankrijk: één van de grootste skigebieden ter wereld. Meribel zelf telt zo’n 150 kilometer aan pistes, overwegend blauwe. Zowat 25% zijn rode pistes met net onder de 10% groen en zwart. Meribel biedt echter wel toegang tot vlot 600 kilometer aan pistes dankzij 169 skiliften. Het is met andere woorden een gebied dat kan genieten van een centrale ligging.

© commons.wikimedia.org

De eerste stapjes
Diezelfde centrale ligging is wat het weer in Meribel net wat constanter maakt dan in de aangrenzende valleien. De pistes van dit gebied worden goed beschermd door de steile bergen. Het is ook een goed gebied om voor het eerst op hotel te gaan op wintervakantie en de knepen van het vak te leren. Beginners kunnen bij Altiport de groene hellingen overwinnen en wie toch al wat meer is gevorderd begeeft zich best richting Mottaret. La Sittelle is dan weer een streek die voornamelijk bedoeld is voor de kinderen.

De echte experts
Ben je al een ervaren wintersporter? Dan zijn de rode pistes van de Combe Vallei zeker en vast iets voor je. De afdaling van de Roc de Fer was niet voor niets ooit een onderdeel van de Olympische Spelen van 1992! Voor de echte experts is het leuke aan Méribel echter dat het zo’n praktische springplank is voor heel het Les Trois Vallées gebied. Dat is dan ook de reden dat het gros van de toeristen hier gewoon gelijk opteren voor een skipas van het hele gebied. Nog handig om mee te geven: Méribel is echt wel vrij druk. Vermijd dan ook Mottaret in de late namiddag om toch een beetje kalm te zitten.

De passen
Er zijn skipassen beschikbaar voor het hele Les Trois Vallées gebied gaande van een halve dag tot 21 dagen. Voor een pas van zes dagen ben je als volwassene zo’n 294 euro kwijt. Een familiepas kan ook op de kop getikt worden voor ouders die samen met twee of meer kinderen aanwezig zijn. Weet je echter nu al dat je het toch zult houden bij de hellingen van Méribel? Dan kan je de lokale pas kopen voor 244 euro als volwassene. Deze valt up te graden naar een echte Les Trois Vallées pas voor 33.5 euro.

© Pexels.com

Andere zaken
Méribel heeft ook een aantal snowparks waarmee het kan uitpakken. Moonpark is geschikt voor wintersporters van elk niveau en heeft ook Petit Moon eraan gekoppeld speciaal voor de kinderen van zeven tot twaalf. Moon Wild is dan weer een bebost gebied specifiek voor kinderen gemaakt met beelden van dieren en heel wat informatie over de lokale fauna en flora.

De skischolen
De grootste skischool van Méribel is ESF en die bieden eigenlijk het hele pakket aan. Cross-country, skiën, snowboarden, … Naast ESF kan je nog gebruik maken van New Generation en Magic in Motion. Magic in Motion is de school waar je moet zijn voor speciale zaken als acrobatisch skiën. Dan is er ook nog Prosneige en Sweet Snowsports.