Skiën in het sneeuwzekere paradijs van de wintersport

Voor de hellingen van Les Arcs zijn er eigenlijk geen woorden. Ze zijn zodanig gevarieerd waardoor ze met gemak aan alle eisen van beginner tot expert voldoen, inclusief enkele serieus steile ongerepte zwarte pistes. Het skigebied is gekoppeld aan dat van het naburige La Plagne en samen vormen ze het enorme Paradiski-gebied.

Paradiski

Het oorspronkelijke dorp van Les Arcs is Arc 1600, gelegen aan de top van de kabelbaan die start in het dalstadje Bourg St Maurice. Nadien kwam Arc 1800, enkele kilometers over de berg (en nu het grootste dorp) en vervolgens Arc 2000, 12 km en 20 minuten vanaf Arc 1600 met de shuttlebus. Net onder Arc 2000 ligt Arc 1950, een resort in sympathieke chaletstijl. Arc 2000 en Arc 1950 zijn met elkaar verbonden door een korte lift die tot laat in de nacht is geopend.

Kort overzicht

Het skigebied Les Arcs wordt bediend door een algemeen snel liftsysteem. Ook de sneeuwzekerheid is goed, met veel pistes gelegen op meer dan 2000 meter hoogte en veel sneeuwkanonnen. Het uitzicht over de vallei van La Rosière en de Mont Blanc is adembenemend.

De verbinding met La Plagne gaat via de kabelbaan Vanoise Express (dubbeldekker, komende vanuit Plan Peisey, hoog boven de tussenliggende vallei. Het gezamenlijke Paradiski-gebied heeft in totaal 425 km aan pistes, het grootste skigebied ter wereld.
Zowel Les Arcs 1600, 1950 en 2000 zijn goed voor gezinnen of als je besluit met een groep vrienden te gaan skiën. Arc 1800 ligt meer verspreid, met een aantal van de nieuwere appartementen verder weg van het centrum. Alle skidorpen hebben een fatsoenlijke selectie aan bars en restaurants.

Maeva Residence bellecote

© TUI.be

De pistes

Het lokale skigebied van Les Arcs heeft genoeg om de meeste skiërs, van om het even welk niveau, een volledige week gelukkig te houden, met 200 km aan mooi gevarieerde pistes boven en onder de boomgrens en veel off-piste mogelijkheden. Meer gevorderde skiërs die graag zoveel mogelijk terrein willen ontdekken, zullen waarschijnlijk na een dag of twee de kabelbaan Vanoise Express naar La Plagne willen nemen.

Experts vinden de steilste zwarte pistes boven Arc 2000, waarvan de meeste worden bediend door de lift Varet. De pistes zijn niet onderhouden (Les Arcs noemt ze natuurlijke pistes) en er kunnen enorme sneeuwhobbels zijn, maar de sneeuw op deze pistes is in een uitstekende staat omdat ze grotendeels in de schaduw liggen.

Enkele van de beste off-pistes zijn op de open hellingen die te bereiken zijn met de lift Varet en de kabelbaan Aiguille Rouge. Het is ook mogelijk om over de Aiguille Rouge te gaan op afgelegen hellingen richting Villaroger, een afdaling van bijna 200 m. Tevens zijn de routes Grand Col en Col de la Chal ook aan te bevelen voor off-piste skiën.

Freestylers kunnen terecht in het terreinpark, gelegen op de hellingen tussen Les Arcs 1600 en 1800. Dit park is van de bovenste plank, met afzonderlijke en duidelijk aangegeven lijnen voor verschillende niveaus van freestylers, plus een airbag voor een zachte landing tijdens het oefenen van sprongen.

Waar verblijven?

In de meeste dorpen van Les Arcs zijn appartementen de meest gebruikelijke vorm van accommodatie. Ze variëren sterk in stijl en comfort, met de allernieuwste die zeer comfortabel zijn. Er zijn weinig hotels, waarvan drie Club Med resorts.