Klaar om te wintersporten? Vijf tips voor beginnende skiërs en snowboarders

Vaak zeggen mensen die beginnen met skiën “Was ik maar eerder begonnen, het is zo leuk om te doen!”. Of je nu houdt van spelen met sneeuw als je een kleuter bent, of graag wilt sporten in de sneeuw, iedereen heeft veel plezier tijdens de wintersport. In dit artikel zullen vijf tips besproken worden zodat je meteen veel plezier tijdens het skiën of snowboarden zult hebben. De focus ligt vooral op kinderen, maar de adviezen kunnen iedereen een stapje in de goede richting brengen.

© Pixabay.com

Tip 1: heb er plezier in
Dit klinkt als een open deur, maar het is een gemakkelijke valkuil om als ouders slechts te letten op de techniek en vooruitgang die het kind boekt. Het kan lastig zijn om de kleintjes niet teveel te willen duwen in een bepaalde richting. Skiën is verslavend. Ondanks dat je gaat met het hele gezin wilt wintersporten, is het van belang je aan te passen aan het tempo van het kind. Als je de eerste les volgt, komt er veel op je af. Het is leuk, het is opwindend, je hebt te maken met allerlei spullen en het kan zelfs wat beangstigend zijn. Als ouder is het belangrijk ervoor te zorgen dat je kind als eerste plezier heeft. Zorg ook dat je eten genoeg bij je hebt, en luister goed naar je kind voor als hij moe is of angstig is op een nieuw terrein.

Tip 2: Heerlijk glijden!
Het eerste wat je al thuis kunt leren, zelfs zonder ski’s, is leren glijden in de sneeuw. Als er bijvoorbeeld al sneeuw thuis op een kleine helling is, kun je je kind hier al op laten oefenen. Zo krijgt het kind al een gevoel met de ski’s. Ook kun je alvast af en toe het kind de ski’s en sneeuwschoenen laten omdoen. Zo voelt het kind wat hij kan verwachten van de skis. Het is goed om alvast het juiste gevoel te krijgen voor de wintersportvakantie.

Tip 3: Voorbereiden van de les
Het is goed om lessen te volgen bij een goede instructeur. Zo leer je de basis goed en zal iedereen maximaal plezier beleven aan de wintersportvakantie! Meestal kun je op de website van het hotel alvast de beste instructeurs van het wintersportgebied vinden. Je kunt daar ook meer lezen over de lessen en wat je kunt verwachten. Geef ook bijvoorbeeld aan het kind aan waar de lessen zullen zijn op de kaart, en waar de ouders zich verblijven. Je kunt ook Youtube video’s bekijken waar kinderen leren wintersporten. Een goede voorbereiding betekent ook dat je ervoor zorgt dat je de juiste kleding en uitrusting hebt. Helmen krijg je vaak van de skischool.

©publicdomainpictures.net

Tip 4: Bouw op succes
Als je kind een les hebt gehad, bouw dan vooral voort op hetgeen dat positief is verlopen. Praat met de instructeur en kom er achter wat het kind heeft geleerd, waar de klas heeft geskied en wat de instructeur als oefening heeft meegegeven. Zo kun je samen met je kind het wintersporten beter onder de knie krijgen. Als je ook met je kind skiet, moet je ervoor zorgen dat je kind een kans krijgt om te laten zien wat hij allemaal geleerd heeft. Als je naar dezelfde plekken toegaat waar het kind heeft kunnen oefenen, zal hij kunnen laten zien wat hij heeft geleerd en er trots op zijn. Het is belangrijk dit te stimuleren.

Tip 5: de volgende stappen
Volgens Earl Saline, een instructeur en professional in de ski industrie, heeft iedere beginner drie lessen nodig. Met drie lessen kan een skiër leren van eenvoudig te glijden naar meer vertrouwen in de herhaling. Als je een week op vakantie bent, is het handig om drie lessen te boeken met dezelfde instructeur en groep. Maar het meest belangrijke is om er vooral veel plezier in te hebben! Zowel voor je kind als voor jezelf zul je dan veel fijne wintersport avonturen beleven.