Een aantal tips om veilig te skiën tijdens uw wintervakantie

Als u een wintervakantie gaat boeken naar een van de prachtige wintersport gebieden, wilt u natuurlijk wel veilig op de piste zijn. In het nieuws zijn de afgelopen jaren meerdere voorbeelden geweest van mensen die terecht zijn gekomen in lawines, en dit nauwelijks tot niet hebben kunnen navertellen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen! Henry Schniewind, die een ervaren lawine expert is, geeft een aantal tips hoe u deze gevaarlijke sneeuw situaties kunt overleven. Het is namelijk zeker wel mogelijk om een lawine te overleven, als u maar rekening houdt met een aantal basis adviezen. Uw kansen zullen, zeker in de eerste 15 minuten na de lawine, op deze manier veel groter zijn.

©maxpixel.freegreatpicture.com

Stel u goed op de hoogte
Allereerst is het van belang dat u de goede kennis heeft van de schaal waarop lawines worden beoordeeld. Elke dag stellen de experts het lawinegevaar vast naar aanleiding van de vijf internationaal bekende lawine gevaar niveaus. Dit loopt van 1 (zeer laag lawinegevaar) tot 5 (extreme lawinegevaar). Zorg er dus voor dat u altijd goed op de hoogte bent van het lawinegevaar. In uw wintersport gebied is vaak een lawine gevaar voorspelling beschikbaar de avond voordat u gaat skiën. Het is ook zeker aan te raden met professionals in het gebied te praten over de gevaren van het wintersportgebied. Zij kennen het gebied immers op hun duim, en kunnen u vertellen waar u extra moet opletten. Een van de dingen waar u zelf ook zeker op moet letten is de hoek van de piste. Als de piste een hoek heeft van 30 graden of meer, is er een grotere kans op lawinegevaar in dat gebied.

© commons.wikimedia.org

Neem de juiste uitrusting mee
Als u gaat skiën, is het van belang de juiste uitrusting bij u te hebben. Zorg dat u altijd een lawine ontvanger, lawinepieper en schep bij u hebt. Op deze manier kunt u uw vrienden binnen 15 minuten onder het sneeuw vandaan halen. Zodra het langer dan 15 minuten duurt, zullen de kansen van overleven zeer snel dalen. Zorg ook dat u oefent met uw veiligheidsuitrusting. U moet immers in nood wel weten wat u moet doen! Het is zeker geen overbodige luxe om een 2 of 3 uur durende sessie te volgen over hoe u uw veiligheidsuitrusting moet gebruiken. Ook kunt u uw kennis ieder jaar verfrissen, zodat u precies weet wat u moet doen in geval van nood. Ook is het belangrijk om de kaarten, gidsen en dergelijke van het gebied goed te bestuderen. U wilt immers niet vast komen te zitten op een klif. Bovendien is het noodzakelijk dat u de telefoonnummers van de lokale reddingsdiensten in uw telefoon zet. Zo kunt u ze in een druk op de knop bereiken. Ten slotte is het natuurlijk van belang te skiën of snowboarden met mensen die dezelfde benadering hebben als u met betrekking tot veilig en leuk off-piste skiën!